یاقوت یا بهرامن نوع سرخرنگ و متبلور کوراندوم است که بعد از الماس سختترین کانیها محسوب میشود. درجه سختی یاقوت ۹ در مقیاس موس است. کوراندوم از کانیهای سنگهای آذرین و دگرگونی است و نوعی آلومین (اکسید آلومینیوم) محسوب میشود که ممکن است حاوی مقدار کمی ناخالصی از عناصری همچون تیتانیوم، مس، منگنز، کروم و آهن باشد. وجود این ناخالصیها باعث ایجاد رنگهای مختلف مانند آبی، زرد، بنفش، صورتی، نارنجی، و سرخ در کوراندوم میشود. کوراندومهایی که رنگی بهجز سرخ و صورتی داشته باشند یاقوت کبود نامیده میشوند و کوراندومهای سرخرنگ و صورتی با نام یاقوت سرخ شناخته میشوند. صورتی به رنگ خون قرمز رنگ است سنگ قیمتی ، انواع از مواد معدنی سنگ سنباده (اکسید آلومینیوم) انواع دیگر کوراندوم با کیفیت جواهرات یاقوت کبود نامیده می شوند. یاقوت سرخ به همراه آمتیست ، یاقوت کبود ، زمرد و الماس یکی از جواهرات اصلی است. کلمه یاقوت از ruber ، در لاتین به معنی قرمز آمده است. رنگ یاقوت سرخ به دلیل وجود عنصر کروم است.
بیشتر یاقوت جهان در کشورهای میانمار، سریلانکا، کنیا، ماداگاسکار ، موزامبیک ، گریلند و افغانستان قرار دارد و مرغوبترین آنها در دره موگوک در میانمار یافت میشود.
ریشهٔ نهایی این واژه از یونانی باستان hyakinthos است که یک بار از عربی به صورت «یاقوت» و یک بار از فارسی میانه به صورت «یاکَند» وارد فارسی شدهاست. خود زبان یونانی این واژه را از یکی از زبانهای کهن غیر هندواروپایی مدیترانهای به وام گرفته که اصل آن مشخص نیست.